tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kingsman: Salainen Palvelu (2014)Kingsman: Salainen Palvelu on omalla kohdallani vuoden yllätys. Alun perin en aikonut katsoa sitä teatterissa. Kuvittelin sen olevan perussurkea toimintakomedia. Seuraamani elokuva-arvostelijat alkoivat kehua sitä lähes estoitta ja mainita muissakin arvosteluissaan. Se riitti herättämään kiinnostuksen.

Elokuva kannattaa nähdä tietämättä siitä oikeastaan mitään. Olisi melkein parempi, jos et ole edes nähnyt traileria. Kaivoin tähän postaukseen sellaisen trailerin, missä on mahdollisimman vähän sellaista mistä ei kannata tietää ennen elokuvaa. Pyrin pitämään tämän arvostelun mahdollisimma spoilerittomana.

Elokuvan on kirjoittanut ja ohjannut Matthew Vaughn. Sama mies on ohjannut ja kirjoittanut sekä Kick-Ass:n että X-Men: First Classin. Kumpikin oli hyvä elokuva ja niiden olisi pitänyt saada tämä elokuva tutkalleni. Jostain syystä niin ei käynyt.

Kingsman on lähempänä Kick-Ass:iä. Tämä on kuin James Bond elokuva tehtynä Kick-Ass:n asenteella, jos Kick-Ass olisi kertonut vain Big Daddystä ja Hit-Girlistä. Agentit ovat kuin terästettyjä James Bondeja. He ovat hienostuneempia ja taistelevat paljon paremmin.

Elokuva on raaempi kuin osasin odottaa ja se sisältää hienompia toimintakohtauksia kuin odotin. Mukana on yksi elokuvahistorian hienoimmista toimintakohtauksista. Jätän kohtauksen analysoinnin tässä, koska se toimii paremmin, jos se tulee yllätyksenä.

Elokuva on kuin James Bond parodia olematta komedia. Todennäköisesti en tajunnut kaikkia viittauksia agenttielokuviin. Elokuva tapahtui maailmassa, jossa hahmot ovat nähneet sekä James Bondit että Jason Bournet ja kaikki muut agenttielokuvat.

Ainoa valituksen aihe löytyy tietokoneella tehdyistä tehosteista. Yhdessä kohtauksessa ne näyttävät todella surkeilta. En tiedä, miten tarkoituksellista huonous oli tuossa kohtauksessa, kun kohtaus oli muutenkin aika sekopäinen. Tehosteet olivat huonot myös muualla. Suurimman osan ajasta niitä käytettiin onneksi erittäin säästeliäästi.

20.2.2015 oli varmaan tämän vuoden paras ensi-ilta elokuvateattereissa. Silloin ensi-iltansa Suomessa sai Kingsman: Salainen Palvelu ja Imitation Game. Olen yllättynyt, jos molemmat eivät ole minun tämän vuoden top 10:ssä. Se olisi positiivinen yllätys, mutta yllätys kuitenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti