tiistai 10. helmikuuta 2015

Operaatio Outland (1981)Operaatio Outland on avaruuteen ja tulevaisuuteen sijoitettu western. Tässä on kaikki westernin ainekset kasassa. Yksinäinen lainvalvoja nousee syrjäisen kaupungin suurta miestä vastaan ja jää yksin taistelemaan lopputaisteluaan kaupunkilaisten vetäytyessä omien kotiensa suojaan. Syrjäinen kaupunki on muuttunut Jupiterin kuun Ion kaivokseksi. Kaupungin suuri mies on muuttunut kaivoksen johtajaksi. Kaupunkiin tuleva junarata on muuttunut kaivoksen huoltoaluksiksi.

Elokuvan suurin ongelma on liiallinen westernin kaavan seuraaminen. Totuuden nimessä on sanottava, ettei kyseessä ole oikeasti suuri ongelma. Elokuva on osannut muuntautua kaavan noudattamisesta huolimatta kunnon science fiction elokuvaksi. Kaavan seuraaminen tulee selvimmin esille kaupungin odottaessa seuraavaa huoltoalusta ja sen mukana tulevia tappajia. Sean Conneryn yksin jääminen tuntui oikeasti perustuvan siihen, että westernissä sankarin on jäätävä yksin pahiksia vastaan lopputaistelussa.

Muuten elokuvasta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa, Tietokoneet vaikuttavat tänä päivänä aika vanhentuneilta, mutta kaikki muu on realistista. Tai no Ion vetovoima toimii joissain tapauksissa oudosti ja joissain tapauksissa se on sama kuin maanvetovoima, mutta tuon voi laittaa maassa kuvaamisen piikkiin, eikä se vaikuta tarinaan millään tavalla.

Nykypäivänä on virkistävää nähdä normaalin näköisiä ihmisiä elokuvassa. Tänä päivänä tämä olisi täynnä nuoria ja kauniita ihmisiä. Tässä elokuvassa ihmiset näyttävät siltä kuin he oikeasti olisivat päätyneet aurinkokunnan pahimpaan läävään, koska heillä ei ole paljon vaihtoehtoja. Realismin tavoittelussa ei ole jääty pelkästään näyttelijöihin. Kaikki muukin näyttää ja tuntuu realistiselta aina avaruuden etäisyyksien ylittämisen viemään aikaan, joka useissa elokuvissa on todellisuutta huomattavasti lyhyempää.

Elokuvassa on samaa henkeä kuin kaksi vuotta aikaisemmin tehdyssä Alienissa. Toisin kuin Alien Operaatio Outland on jäänyt historian hämärään meidän realistisen science fictionin ystävien suosikiksi. Elokuva sisältää Alienia enemmän yhteiskunnan kommentointia. Kokonaisuutena Operaatio Outland on onnistunut elokuva. Se näyttää, ettei realismista kiinni pitäminen tarkoita huonoa elokuvaa. Se on erittäin virkistävä nykypäivänä, jolloin science fiction tarkoittaa useissa tapauksissa epärealistista tietokonegrafiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti