lauantai 7. helmikuuta 2015

Nouseva Jupiter (2015)Nousevassa Jupiterissa on samaa mikä teki Matrixista hyvän ja samaa mikä teki Matrixin jatko-osista huonoja. Wachowskit osaavat luoda mielenkiintoisia maailmoja. He osaavat myös pilata elokuvansa tunkemalla niihin liikaa toimintaa. Nouseva Jupiter on Wachowskien paluu Pilvikartaston kaltaisesta taide-elokuvasta Matrixin kaltaisiin toiminta elokuviin.

Mila Kunis on Jupiter Jones, laiton siirtolainen Amerikassa. Hän siivoaa päivät pitkät rikkaiden asuntoja, kunnes hän joutuu keskelle galaktista, sisarusten välistä valtataistelua. Jupiter on sisarusten uudelleen syntynyt äiti ja kaikki yrittävät hyötyä hänestä omalla tavallaan. Jupterin onneksi hänen suojelijanaan on Channing Tatumin esittämä Koirapoika.Elokuvassa häntä ei kutsuta Koirapojaksi, mutta tässä arvostelussa tehdään niin.

Nousevan Jupiterin parasta antia on sisarusten maailma ja heidän bisneksensä. Kaikki näyttää galaksin hallitsijoille sopivalta ja bisnes on galaktisella tasolle. Bisnes voi saada jotkut katsojat ymmärtämään vegaanien näkökulman. Eri hahmojen suhtautuminen bisnekseen on elokuvan parasta älyllistä antia. En voi mennä tässä tarkemmin mistä bisneksessä on kyse, koska se on yksi elokuvan suurimmista paljastuksista. Mutta sen voin sanoa, että bisnes ja sen käsittely tekivät tästä elokuvasta katsomisen arvoisen nimulle. Muuten se olisi ollut hukkaan heitettyä aikaa.

Toinen hieman parempi kohtaus oli byrokraattinen helvetti, joka oli kuin suoraan Terry Gilliamin elokuvista. Tämän alleviivaa se, että Terry Gilliam näytteli kohtauksessa. Kohtaus ei sinänsä ollut mitenkään erikoinen, jos on nähnyt Terry Gilliamin elokuvia tai edes sopinut muuhun elokuvaan, mutta oli hauska nähdä tällainen kunnianosoitus omaperäisiä elokuvia tekevälle Gilliamille.

Sitten voidaankin mennä vaa'an toiselle puolella. Nouseva Jupiter sisältää aivan liikaa toimintakohtauksia. Ne olivat liian pitkiä ja niihin oli ympätty aivan liikaa läheltä piti tilanteita. Kaikki oli sinänsä näyttävää, mutta toiminnasta meni maku, kun välillä oli vaikea seurata mitä tapahtuu. Kahden samallaisen aluksen taistellessa on vaikea tietää kummassa sankarit ovat ja jatkuvat läheltä piti tilanteet syövät jännitystä.

Lisäksi elokuvassa oli aivan liian paljon toistoa. Kolme sisarusta taisteli vallasta. Kaikki kolme saivat Jupiterin hetkeksi. Juuri ennen kuin Jupiter oli tekemässä jotain äärimmäisen typerää, Koirapoika tuli pelastamaan hänet ja joka kerta tähän liittyi massiivinen toimintakohtaus. Kun tähän lisätään tarinen kerronnalliset ongelmat kuten se, että asiat vain tapahtuivat ilman mitään pohjustusta ja aikaisemmin kerrottuja asioita unohdetaan pitkin matkaa, käsissä on aikamoinen sekasotku.

Lopussa herää kysymys, miksi päähenkilöt tyytyivät tähän vaikka yhdessä vaiheessa kyseessä oli paljon suuremmat asiat. Jupiter toimii ajoittain typerästi, lopun ollessa suurin typeryys.

Kokonaisuutena Nousevan Jupiter jääneen aavistuksen plussan puolelle.Minun kohdalla lopulliseen arvosanaan vaikuttaa science fictionin fanitus. Vähemmän science fictionista välittäville tämä todennäköisesti kääntyy miinuksen puolelle.

Tähän lopuksi sellainen tiedote, että tämä oli alunperin suunniteltu ensi tiistaille. Aikaistin tämän, koska ajattelin tämän kiinnostavan lukijoita. Tästä syystä ensi viikolla saattaa olla vain yksi arvostelu. Sitä seuraavalla on tarkoitus päästä taas normaaliin rytmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti