tiistai 3. helmikuuta 2015

Galaxy Quest (1999)Galaxy Quest on parodia Star Trekistä ja Star Trekin faneista. Toisin kuin useat parodiat, se ei yritä saada kohdettaan näyttämään typerältä tai huonolta. Tästä syystä se on arvostettu sekä Star Trekin näyttelijöiden että fanien toimesta. Toisin kuin Dreamworksin myöhemmät animaatioparodiat, se ymmärtää kohdettaan. Jostain syystä kohteen ymmärrys ei ole yltänyt animaation puolelle, jotka tuntuivat asiaa paremmin tuntemattiomien kirjoittamilta.

Galaxy Quest kertoo vanhan televisiosarjan näyttelijöistä. Nykyään he kiertävät erilaisissa tapahtumissa näyttelemässä televisiosarjan roolihahmojaan. Osa heistä tekisi mielummin jotain muuta. Avaruusoliot saapuvat maahan hakemaan Galaxy Questin miehistöä. He eivät ymmärrä valehtelemisen käsitettä. Heille Galaxy Quest on historiallisia dokumentteja. He ovat rakentaneet yhteiskuntanta Galaxy Questin perusteella.

Ensimmäisella kerralla Galazy Questin kapteeni onnistuu sotkemaan avaruusolentojen asiat totaalisesti, kun hän kuvittelee näyttelevänsä fanien tekemässä videossa. Koko miehistön saavuttua asioiden todellinen laita selviää kaikille ja miehistö joutuu oikeasti olemaan sitä mitä he näyttelivät televisiossa.

Omasta mielestäni Galaxy Quest on  paras tähän mennessä tehty science fiction parodia. Se ei ole ehkä yhtä tunnettu kuin eräs toinen parodia, mutta mielestäni se on paremmin onnistunut. Galaxy Quest on monelta osin kuin rinnakkaismaailman alkuperäinen Star Trek. Toisin kuin Galaxy Questin näyttelijät, alkuperäisen Star Trekin näyttelijät ovat saaneet menestystä sarjan jälkeen muissa yhteyksissä. Näyttelijöiden kokemukset tapahtumissa vaikutti sellaislta, että osa niistä on voinut tapahtua Star Trekin näyttelijöille.

Jotain elokuvan hyvyydestä kertoo se, että osa Star Trekin faneista laskee leikkimielisesti Galaxy Questin yhdeksi Star Trek elokuvista. Mitä tulee siihen tunnetumpaan science fiction parodiaan, sen arvostelu tulee näillä näkymin aika piakkoin. En lupaa sitä vielä seuraavaksi, mutta aika pian sen jälkeen, jos mitään ihmeellistä ei tapahdu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti