torstai 26. helmikuuta 2015

300 (2006) ja 300: Imperiumin Nousu (2014)Tämän blogin englanninkielinen sisarblogi Kvesti on Movies saavutti eilen kolmannensadannen postauksensa. Sen kunniaksi arvostelen 300 elokuvat.  Englannin kielisellä puolella molemmat saivat oman postauksen, mutta Suomeksi mennään yhdellä postauksella.

Elokuvat kertovat samaan aikaan käydyistä kreikkalaisten ja persialaisten välisistä taisteluista. 300 kertoo spartalaisista ja Thermopylaen taistelusta. Imperiumin nousussa pääosassa on ateenalaiset sekä Artemisiumin ja Salamisin meritaistelut. Elokuvat voi periaatteessa katsoa kummassa järjestyksessä tahansa. 300 kannattaa katsoa ensin, jos ei ole nähnyt elokuvia. Imperiumin nousussa kerrotaan miten 300:ssa kävi. Muussa tapauksessa parempi järjestys on Imperiumin nousu ensiksi, koska 300 on parempi elokuva ja Imperiumin nousu vaikuttaa paremmalta ennen sitä.

 300 oli onnistunut soturifantasia 300:sta urheasta spartalaisesta, jotka lähtivät itsemurhatehtävälle hidastamaan persialaisten hyökkäystä. Elokuva onnistui kaiken toiminnan keskellä kertomaan spartalaisten kulttuurista ja arvoista. Elokuva oli menestyksekäs ja se loi muuteman elämään jääneen meemin.

Imperiumin nousu on tyypillinen jatko-osa, joka yrittää tarjota enemmän sitä, jonka se kuvitteli tehneen ensimmäisestä elokuvasta niin hyvän. Kuten usein käy, se ei ymmärtänyt mikä teki ensimmäisestä elokuvasta niin hyvän. Imperiumin nousu keskittyi 300:n tyyliin unohtaen sisällön ja karismaattiset näyttelijäsuoritukset. Selvimmin tämä tulee esille Leonidaksen ja Themistoklesin välillä. Leonidas oli paljon monipuolisempi ja karismaattisempi hahmo. Themistokles tuntuu olevan yksinäinen sankari, jota muut jostain syystä seuraavat. Hänellä ei ole samaa karismaa eikä hänen innostavat puheet vaikuta kovinkaan innostavilta. Tässä ei ole lentäviä lauseita 300:n tyyliin.

Imperiumin nousu yrittää paikata puutteita tunkemalla toimintakohtaukset täyteen tietokoneella generoitua verta. Elokuvien suurimmat erot on ohjauksessa. 300 osaa pysähtyä kun sen aika on. Imperiumin nousu on aika pitkälti tasapaksua paahtoa. Hiljaisetkaan hetket eivät tunnu hiljaisilta. Imperiumin nousu ei ole huono elokuva. Se ei vain ole samanlainen mestariteos kuin 300. Kun 300:n katsoo jälkimmäisenä, huomaa mitä Imperiumin nousun olisi pitänyt tehdä toisin.

Imperiumin nousun loppu lupailee jatkoa. 300 päättyi Plataean taistelun alkuun. Se päätti näiden elokuvien seuraaman Kreikan ja Persian välisen sodan. Imperiumin nousu menestyi niin hyvin, että olisi yllättynyt, jos Plataean taistelusta kertovaa elokuvaa ei tule muuteman vuoden sisään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti